Att välja rätt elcykel kan vara svårt. Dels är det en fråga om tycke och smak men också vad du ska använda cykeln till. Kanske har du en klar bild över vilken typ av elcykel du letar efter eller så kanske du söker efter den rätta. Oavsett vilket så kan denna guide hjälpa dig att välja rätt elcykel.

Behovet avgör

Det är ditt behov som avgör inriktning på ditt sökande efter rätt elcykel bland alla elcyklar. Letar du efter ett flexibelt transportmedel, elcykel som passar i terrängen utifrån ditt sportliga intresse, eller är du på jakt efter en cykel som även är transportmedel i en låda för dina barn? Vill du bygga ut din befintliga cykel med hjälp av ett elcykel-kit? Du hör, möjligheterna är stora. Det är därför inte så svårt att hitta elcyklar, det är snarare så att du måste tänka igenom ditt behov först. Det underlättar ditt sökande.

Tänk på detta först

Hur långt ska du åka med din elcykel? Om du ska åka längre sträckor är det bra att se så batteriet räcker. Elcyklar brukar hålla minst i 4 mil och upp till 15 mil. Fundera igenom det här med motor. Ska du välja bakmotor, mittmonterad eller frammotor? Mittmotor och bakmotor kan vara fördelaktigt i backar då de är starkare och speciellt viktigt om du har barn med på cykeln eller i din cykelvagn. Framhjulsmotor är oftast mycket billigare men om du planerat att även cykla på vintern så blir det svårare att manövrera med framhjulsmotor om du inte gillar utmaningar. Tänk också på terrängen. Ska du cykla på grusvägar eller i terräng? En dämpad gaffel fram kan då vara skönt att ha. Då kommer vi till storleken. Denna ska mer ses som en riktlinje. Vissa tycker man sitter bättre på en storlek som inte rekommenderas i storleksguiderna.

Hur fungerar en elcykel?

Det kan vara bra att veta lite mer om elcyklar innan du köper. Det kan låta märkligt men det är inte alla som köper en elcykel som vet att man måste trampa på en elcykel. Du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra skjuts. Du bestämmer själv när och hur mycket hjälp du ska få men det finns några tips för att få lite extra skjuts. Du bestämmer själv hastigheten. Själva motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h men du kan fortfarande trampa dig upp till en högre hastighet om du har snabba ben.