Om du är på jakt efter ett nytt kreditkort kommer du antagligen att söka information angående aktuella kreditkortserbjudanden på nätet. Rubriker som ”hitta ditt kreditkort” eller ”bästa kreditkortet” finns det gott om.

Men vad betyder egentligen bästa kreditkortet? Finns det något sådant överhuvudtaget? Ja, det gör det. Ifall du hittar en produkt som passar dina behov på bästa möjliga sätt, ja då har du hittat bästa kreditkortet helt enkelt.

Det finns många och olika kreditkort och de skiljer sig markant från varandra speciellt när det kommer till kreditgränser eller förmåner. Att hitta rätt i ett så pass stort utbud kan kännas krävande. Vad gör du? En undersökning av marknaden känns rätt. Titta gärna på vad som erbjuds och vad som skulle passa dina egna önskemål. Jämförelsesidor kan vara till stor hjälp. Där hittar du sammansatt information om kreditkort, deras villkor och vad de erbjuder.

Så väljer du ett kreditkort

Följande frågor bör du besvara när du ska skaffa dig kreditkort:

  • Hur mycket kommer jag att använda kreditkortet och hur mycket kredit har jag behov av? Kreditkort har varierande kreditgränser. Hur mycket i månaden tror du att du behöver? Var helst försiktig med den bedömningen. Alltför höga kreditgränser kan leda till överkonsumtion. Se kreditkortet som ett lån du måste betala tillbaka.

  • Hur många räntefria dagar erbjuder utgivaren du valt? De allra flesta kreditkort har 30 räntefria dagar. Under den perioden kan du betala av den använda krediten utan ackumulerad ränta.

  • Hur ser avgifterna ut? – i princip alla kreditkort har en årsavgift. Observera att den kan variera beroende på utgivare, därför ska du ta reda på den i förväg.

  • Vad erbjuder kreditkortet för förmåner? Majoriteten av kreditkorten har bonusar eller förmåner då dessa kan variera mellan produkter och utgivare. Vissa kreditkort kan ge dig rabatterade priser på mat, andra på bensin. Vissa erbjuder försäkringar, andra flygpoäng, ja alternativen är många som du själv ser.

  • Vilka krav måste du uppfylla? Du måsta vara myndig för att skaffa dig ett kreditkort. Vissa utgivare begär även att du kan visa en månatlig inkomst.

Kreditkortet – förmåner och skyldigheter

Om du skaffar dig kreditkort ska du tänka att förutom förmånerna innebär ett kreditkort även skyldigheter.

Vi börjar med skyldigheterna. Vilka är dem? Egentligen har du endast en skyldighet och det är att betala tillbaka den använda krediten i tid. Gör du inte det börjar det ackumuleras ränta. Hoppar du över den lagliga perioden för betalning med ackumulerad ränta tillkommer det extra avgifter. Om du helt och hållet slutar betala ,kan du hamna hos Inkasso och det är en dyr process. Se därför upp med kreditkortet, hur mycket pengar du använder av det och ifall du betalar tillbaka allt i enlighet med kontraktet du skrivit på.

Låt oss nu titta på förmånerna. Som sagt erbjuder i princip alla kreditkort olika förmåner. Skaffar du dig ett kreditkort som samarbetar med ett bensinföretag kommer du att ha tillgång till rabatterade priser när du tankar bilen. Flyger du mycket, bör du skaffa dig ett kreditkort som samarbetar med flygbolag och ger dig poäng för alla mil du flyger.

Skaffa dig helst ett kreditkort som passar din livsstil, intressen och behov.