Idag brukar man tala om lån med eller utan UC. För att ha koll på vad det innebär, så är det först bra att gå igenom vad en UC är. Det för att lättare kunna förklara vad ett sms lån utan UC innebär. UC är en förkortning som står för upplysningscentralen. UC AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag. De har sedan 1977 då de startade erbjudit kreditupplysningar, kreditbevakning och beslutsunderlag. Det för att banker och långivare enklare ska kunna göra en så kallad kreditbedömning. Oavsett vad för lån man väljer att ansöka om, så måste det göras en kreditupplysning. Utöver UC finns det även andra kreditupplysningsföretag som till exempelvis Bisnode och Creditsafe. De alla har samlade uppgifter om personen i fråga, som blir till underlaget för själva kreditbedömningen.
Varför undvika lån med UC?
Att låna med UC är förvisso helt ok, men det du ska undvika att göra, det är att dra på dig allt för många förfrågningar. Varje gång du ansöker om ett lån med UC, så får du en förfrågan som ligger kvar i 12 månader. Ju fler förfrågningar du har, desto sämre UC-score får du. Om du har ett sämre score så kan det leda till att du inte får låna alls, eller att du får lån med sämre villkor.
Alternativet då du ska ansöka om lån, det är att välja att ta ett sms lån utan UC. Det som detta innebär är att de som lånar ut pengarna, de använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än just UC.
Vad är Bisnode och Creditsafe?
Bisnode och Creditsafe är två kreditupplysningsföretag bland flera andra, som även de ger ut kreditupplysningar. När det gäller Bisnode, så har de en egen beräkningsmodell med en slags score de med samt att även deras förfrågningar ligger kvar i 12 månader. Creditsafe däremot, de sparar inga förfrågningar alls.
Så om det är ett sms lån utan uc du vill välja, så är det en god idé att ta lån hos en långivare som använder sig av någon av dessa två. Sedan finns det även ett fåtal andra kreditupplysningsföretag som en del använder sig av. Men de tre vanligaste är just UC, Bisnode och Creditsafe. Oftast står det på långivarens hemsida vad de använder sig av.
Förbättra din UC
Om du sedan tidigare har ansökt om många lån, handlat på kredit, tecknat abonnemang med mera, där en UC tagits, så kanske du har en sämre score. Det går att förbättra den på flera sätt. Bland annat bör du vänta med att ta nya lån tills gamla förfrågningar försvunnit. Det kan även vara bra att betala ner på krediter som är listade där. Se även till att försöka ha så lite underskott som möjligt samt en hyfsad årsinkomst. Du kan ha koll på din egen score, dels via minuc.se, dels genom appen Kreddy. För det kan vara bra att ha en snygg UC, för det fall du har behov av att ta ett större lån, som ett bolån längre fram.