En kaminfläkt för vedspis är en relativt okänd sak för att värma upp hemmet mer effektivt. Medan de flesta utnyttjar enbart den värme som vedspisen producerar kan en kaminfläkt göra uppvärmningen betydligt mer energisnål. Genom att använda en kaminfläkt till din vedspis kan du spara pengar på dina värme- och elräkningar. Vi berättar mer om kaminfläkt och hur den fungerar.

Vad är en kaminfläkt?

Kaminfläkten är en typ av fläkt som fungerar som en värmespridare av värmen från t.ex. en kamin. Det finns mängder med olika varianter av kaminfläkt så gå gärna igenom kaminfläkt bäst i test för olika varianter. Kaminfläkten behöver ingen strömkälla utan tanken är att den ska drivas med hjälp av stigande värme. En kaminfläkt är en perfekt hjälpreda för att kunna sprida ut värmen i hela rummet. Kaminfläkten brukar vanligtvis placeras ovanpå kaminen eller nära för att mest effektivt sprida värmen. På detta sätt fungerar kaminfläkten både som en värmespridare och samtidigt är den energisparande.

Hur fungerar en kaminfläkt?

Kaminfläkten är en smart uppfinning som hjälper till att sprida värmen jämnare i ett rum. En kaminfläkt består av en bottendel i järn som värms upp från en värmekälla, i detta fall från en kamin. Oftast så omvandlar kaminfläkten värmen till elström som i sin tur driver själva fläkten. Du behöver ställa kaminfläkten ovanpå en kamin/braskamin för att kaminfläkten ska kunna fungera. Olika modeller och fläktar börjar att fungera vid olika grader. Fläktarna är värmetåliga och tål oftast ganska höga gradtal. För att kaminfläkten ska bli tillräckligt varm behöver den således stå direkt på en värmekälla som blir varm. Det fungerar oftast bra med de flesta kaminer, och även täljstenskaminer eller spisar fungerar också bra.

Ta hjälp av en termometer

Den optimala arbetstemperaturen för en kaminfläkt är ofta mellan 200 och 300 grader. För att ta reda på var den bästa placeringen är på just din kamin eller spis kan du ta hjälp av en IR-termometer. Med IR-termometern kan du mäta var bäst temperatur uppnås. Du bör inte använda kaminfläkten om temperaturen där den placeras överstiger 350 grader. Fläkten kan ta skada av mycket höga temperaturer. När du ska flytta på fläkten, var noga med att den lyfts i handtaget, exempelvis med en tång, då den kan vara mycket varm. Se till att inga barn kommer nära fläktens blad, bladen kan snurra fort och kan därför skada nyfikna fingrar.

Lycka till med din kaminfläkt.